I dag er der valg til de tre tyske landdage; Baden-Würtemberg,Rheinland-Phalz og Sachsen Anhalt. Det er "Super Sunday" og en særdeles spændende een af slagsen. Det højrepopulistiske parti "Alternative für Deutschland" stormer frem og nogle af os ryster i bukserne i lige dele spænding og angst for, hvor stor en andel af stemmerne det vil lykkes partiet at skrabe sammen. Vi er også særdeles spændte på, hvordan det vil gå "vores" parti, Die Linke. Holder de skansen?
(De fleste danskere forstår ikke rigtig Tyskland og tror det er eet land. Men Tyskland er en forbundsstat og består af 16 forskellige lande og bystater, som hver har sin regering og statsminister. Hvert land har en høj grad af selvstyre og kan på mange områder lave sin egen lovgivning. Feks. har Tyskland 16 forskellige skolesystemer - pensum og de grundlæggende regler for at drive skole bestemmes selvfølgelig centralt, men det enkelte land, eller delstat, kan i vidt omfang selv bestemme hvilken skoleform, landet ønsker. Og sådan er det på mange områder.)
I sommer meddelte Gregor Gysi, at han ikke stillede op til nyvalg som fraktionsformand og oppositionsfører i den tyske Forbundsdag ved Die Linkes valg i efteråret. Tiden er kommet til at sikre arvefølgen og lade yngre kræfter komme til. Og nej, det er IKKE som Politikens korrespondent Erik Jensen skrev sådan, at fortiden endelig har indhentet Gregor Gysi. Tværtimod. Partiet har aldrig stået stærkere og Gysi har aldrig været mere populær. Die Linke har endda fået sin egen statsminister, Bodo Ramelov, nede i Thüringen, som med succes regerer en koalition bestående af Die Linke, SPD og Die Grünen. Det er første gang nogensinde, at et parti til venstre for socialdemokraterne vinder regeringsmagten. I det hele taget var der før murens fald ikke repræsenteret noget som helst til venstre for SPD i det politiske system, hvilket nok for os danskere ville være utænkeligt, trods alt.CDU ryster i bukserne over, om andre får samme gode ide - men det er der ingen fare for, så længe Sigmar Gabriel er formand for SPD.
Man skal gå, når man er på toppen, ikke på bunden. Og det kan man roligst gøre, når ens parti er i en god forfatning. Så tiden er kommet til et generationsskifte. Gregor Gysi er 68 år og blev for nogle år siden opereret for en aneurisme i hjerne og fik i den forbindelse 3 hjerteanfald og mistede en del af sin hørelse. Hans ægteskab gik i stykker undervejs. Hans børn har lidt under hans fravær - det er smadder uheldigt for en socialistleder, at få en datter, som har fødselsdag 1. maj.
Jeg fik i sommer nyheden på Twitter, om morgenen på vej hjem fra vagt. Jeg nåede lige hjem, så jeg kunne høre talen. Jeg
Det synes jeg nu nok, han har. Man er jo ikke urealistisk. Vi tilhører et mindretal, både i Tyskland, Danmark og Europa. Men jeg vil savne Gregor Gysi helt utroligt. Han er centrist og tilhører partiets reformvenlige fløj. Han vil samarbejde, ikke revolutionere. Man skal være villig til at lave kompromisser, man skal erkende at de skridt, man tager, er små, men at de pinedød skal gå i den rigtige retning.
Det bliver spændende at se, hvordan partiet udvikler sig nu. Den nye ledelse er Sahra Wagenknecht og Dietmar Bartsch. Den sidste er centrist, som Gregor Gysi. Sahra Wagenknecht var tidligere kendt som en rigtig kompromisløs "njet-maschine", men har bevæget sig meget de senere år. Men igen af dem har samme folkelige appel som Gregor Gysi.
Det bliver en spændende dag.
Nå. Det gik skidt - den vej hønsene skraber. I Sachsen Anhalt fik AFD godt og vel 24 % af stemmerne. Die Linke gik tilbage fra 23,7 % til 15,7 %. En ordentlig øretæve, men ikke så slem som den SPD fik.
SvarSletBedre ser det ud i Badem Würtemberg, hvor det socialliberale parti die Grünen ( svarer til vores radikale venstre) vandt stort og formentlig regerer videre med CDU. I Rheinland Phalz ser det ud til at SPD blev valgets vinder. Die Linke kom ikke i parlamentet de sidste to steder - men det havde jeg - helt ærligt - heller ikke forventet. Det gjorde til gengæld AFD. Velkommen til det nye Tyskland. Og snart det nye Europa.
Det må vende, Henriette. Hele kontinentet har jo været socialdemokratisk engang. Rigtigt socialdemokratisk.
SvarSletJeg håber sørme, du har ret, Gowings.
SvarSletEfter min ydmyge mening handler meget af højredrejningen i det tidligere øst - og såmænd også i vest - om den ulighed, som opstod efter murens fald. Der er en helt enorm vrede mod især Merkel blandt den ældre del af befolkningen, som aldrig rigtig fik de økonomiske muligheder, de blev lovet af Helmut Kohl. Deres pensioner er pga teknikaliteter i beregningsmetode kun ca 88 % værd af en tilsvarende pension i vest. Mange ældre må arbejde til de nærmest falder døde om - i DDR havde de haft folkepension ligesom i DK allerede som 60/62-årige. Børnepengene er også lavere i øst end i vest. Og det er en torn i øjet, at Merkel, som tidligere østtysker, i den grad har svigtet sine tidligere landsmænd. De er på mange måder hægtet fuldstændigt af globaliseringen, præcis som mange andre udkantskommuner. Det kan ikke forklare alt, men en del. Jeg har svært ved at tro, at det handler særligt meget om flygtninge - både Sachsen og Sachsen Anhalt er blandt de lande i Tyskland, som har FÆRREST indvandrere pr indbygger og som modtager færrest flygtninge.
SPD har ligesom socialdemokraterne i DK slet, slet ikke taget den voksende økonomiske ulighed alvorligt, hverken i øst eller vest og der er stor vrede over indførelsen Hartz IV reformen og alle dens sanktioner.
Nu har vi så en situation med nogle befolkningsgrupper, som er så vrede og som dårligt kan nåes i almindelig debat og forhandling og som nærer mistillid til hele det etablerede system og demokrati. Det farlige ved denne situation kan bestå i, at de såkaldt "bekymrede borgere" i Pegida bevægelsen smelter sammen med det virkeligt højreekstreme miljø ved deres arrangementer. Dette advarede socialpsykologen og professoren ved universotetet i Bielefeld,Andreas Zick, allerede for længe siden - at det er en ny type højreekstremisme, som opstår i denne tid.
Jeg frygter virkelig, hvad der kommer til at ske med både Tyskland og Europa, hvis ikke snart socialdemokraterne vågner op til dåd og handling.
http://www.fr-online.de/leitartikel/leitartikel-zur-afd--die-saat-geht-auf,29607566,33945832.html?dmcid=sm_tw
SvarSlet