torsdag den 31. maj 2018
Weissensee
Weissensee er navnet på en bydel i Pankow, Berlin, som ligger i det tidligere østtyskland. Det er også navnet på den mest populære tv-serie nogensinde i Tyskland. Første sæson udkom i 2010, anden i 2013, tredie i 2015 og fjerde her i maj 2018.
Serien følger to østtyske familier og deres indbyrdes forhold; Stasigeneral Kupfers og dissidenten og kunstneren Dunja Hausmanns. Første sæson foregik i 1980 og var nok en lidt banal Romeo & Julie kærlighedshistorie, men siden har serien virkelig foldet sig ud og er blevet alt andet end banal. Anden sæson foregår i 1985 og beskriver den stigende overvågning og modstand i det østtyske samfund og tredie sæson foregår i 1989 i dagene omkring murens fald.
Nu er fjerde sæson, som foregår i 1990 og omhandler det politiske og demokratiske efterspil af murens fald, indførelsen af d-marken og valutaunionen,oprettelsen af Treuhand-selskabet og ikke mindst kampen om SED-partiets pengekasse, så landet i min postkasse og jeg kan ikke vente med at se den færdig. Jeg har ventet i 3 år på at se om Dunja Hausmann, spillet af Katrin Sass, virkelig skyder Falk Kupfer, mesterligt spillet af Jörg Hartmann, Stasigeneralens søn og ondskaben selv, når det handler om at holde på magten og sikre sin egen opstigning i graderne i Stasisystemet. Det er planlagt, at serien skal følge østtyskerne helt op til nutiden og er således en slags krønike over nyere tysk historie.
Da jeg traf Stefan for snart en del år siden, fattede jeg ikke, hvorfor han var kritisk overfor genforeningsprocessen og i lang tid troede jeg faktisk, at han slet ikke brød sig om østtyskerne. Det har krævet lange samtaler og megen læsning fra min side at forstå, hvad han virkelig mente og hvorfor, han havde de holdninger, han nu engang havde. Serien har vist sig at være alt andet end et nationalt skønmaleri og nu forstår jeg langt bedre, at hans kritik gik ud på, at man tilsidesatte den tyske grundlov, da man valgte genforeningsmodel og at valutaunionen og Treuhand-selskabet blev en katastrofe for østtyskerne, som velhavende forretningsfolk i vest udelukkende profiterede af.
Jeg forstår også, at højtplacerede stasiansatte i dagene omkring murens fald fik sagsakter til at forsvinde og at de oprettede falske sagsakter på mennesker, de ønskede at holde fra magten eller chikanere. Stasisagsagterne trækker dybe spor i tysk politik den dag i dag - f.eks er Merkelfamiliens akter sjovt nok aldrig fundet, hvilket er lidt mærkeligt eftersom familien flyttede til DDR fra Vesttyskland og også det faktum, at Angela Merkel fik en universitetsuddannelse og besad en forskningsstilling i DDR er besynderlig, såfremt hun skulle forestille at være modstander af systemet... Samtidig dukkede akter op på aktører fra oppositionen, som måske nok ser ægte ud, men også er atypiske på den måde, at aktørerne figurerer med eget navn og/eller stilling, hvilket ellers aldrig forekom i overvågnings- og medløberakterne.
Det er en spændende serie, som vækker eftertænksomhed og jeg fristes næsten til at sige, at den medvirker til at historien skrives en lille smule om, så billedet af genforeningen bliver mere realistisk.
Yderst interessant. Og ting, som man nok kun får at vide (som dansker), hvis man er gift med en tysker - og en tysker, der sætter sig ind i tingene, hvad jo ikke alle gør.
SvarSletDer ryger også lige et par illusioner, når jeg læser noget som dette. Det gør ikke noget i sig selv, men jeg bliver lidt ked af det, hver gang jeg får smidt i hovedet, hvor korrumperet næsten alting er.
Ellen, jeg har det på samme måde - illusionerne ryger. Til gengæld synes jeg der i stedet vokser en større bevidsthed frem og det er jo ikke skidt.
SvarSletMest ondt har jeg dog af alle de almindelige mennesker i både øst og vest, som i den grad fik stukket blår i øjnene og forståeligt nok slet ikke ikke forstod, hvilket magtspil og hvilken økonomisk proces, de var brikker i.
Man kan sagtens trække paralleller til Grækenland, indførelsen af euroen og de mange lån fra tyske banker - her sagde Stefan allerede for nogle år siden, at de ville få præcis samme bekomst som østtyskerne gjorde. Gæt hvem, som sad for bordenden ved forhandlingerne om den tyske genforening i 1990? Det gjorde Wolfgang Schäuble, som senere sørgede for at grækerne fik en “genopretningsplan” efter samme model som Treuhandselskabet. Og nu er den lufthavn, som vi flyver til, når vi ferierer i det græske, drevet og ejet af et tysk selskab...😂
Det er en serie, jeg meget gerne ville have set fra starten.
SvarSletVi har fulgt en serie, der hed Pigerne fra Berlin eller Ku'damm 56 og Ku'damm 59. Det var også historieundervisning på højt plan.
Madame, den må jeg da se - tak for tip :-)
SvarSletJeg ved at første sæson har været vist på DR2 under titlen “ kærlighed i murens skygge”, den har man kunnet købe på dvd med danske undertekster for ganske få kroner! Jeg ved, at 3. sæson ligger på youtube med svenske undertekster, måske gælder det også for anden og første - det er et forsøg værd, for det er en spændende serie 😀
Tusind tak!
SvarSletVelbekomme! :-)
SvarSletJeg checkede lige - det ser sørme ud til at Weissensee staffel 1 & 2 & 3 ligger på youtube med svenske undertekster.
SvarSlet