lĂžrdag den 14. oktober 2023

Windy & Blue

Det lyder mere trist, end det er 🙂

Jeg fik endelig syet sidesÞmmene pÄ Helga Isagers model "Windy" - lige i tide til efterÄrs vejrets komme.

Jeg har svÊrt ved at leve uden en blÄ sweater og Helgas model erstatter Marianne Isagers model "BlÄ", som bogstaveligt talt var slidt ned til sokkeholderne. Eller ihvertfald Êrmernes manchetter.
BĂ„de barndomsveninde og jeg fĂ„r minder om den selvkomponerede koboltblĂ„ patentsweater, jeg strikkede i firserne. FĂžrst brugte jeg den og sĂ„ sled hun den helt ihjel de fĂžrste Ă„r, hun lĂŠste pĂ„ Ålborg Universitet Center. Windy er lidt mere i trĂ„d med nutidens mode, ikke helt sĂ„ voluminĂžs, bortset fra de patentstrikkede ĂŠrmer.
Ihvertfald er den blÄ og super let, trods det omfangsrige look. Jeg elsker den allerede og den kommer jeg til at bo i de kommende mÄneder.

Model: Windy
Designer: Helga Isager
Garn: Coast fra Holstgarn, en blanding af bomuld og uld & noget Kid Silk mohair med en tynd sÞlvtrÄd fra SmukSak garn.
PindestĂžrrelse: 1/2 nr stĂžrre end angivet i opskriften - det er det nr, jeg skal bruge for at ramme den Isagerske strikkefasthed.
Str: Husker det ikke, men mener det er den mellemste.
Teknik: retstrik, patentstrik, italiensk aflukning, saddelskulder, fremhĂŠvede masker, German Short rows.
Ændringer: jeg strikker konsekvent ikke patent med omslag, hvis jeg kan undgĂ„ det - jeg strikker det, englĂŠnderne kalder en "Fishermans rib", altsĂ„ patent uden omslag. Det er lysĂ„r enklere og giver samme resultat og gĂžr sammenstrikningen af saddelskulderen sĂ„ meget nemmere. PrĂžv det!
Det samme gĂŠlder for vendepinde, jeg gider ikke omslag og holder mig til de tyske vendepinde.


2 kommentarer:

  1. Det er en rigtig flot detalje med den skulder, der lĂžber videre ned i ĂŠrmerne.
    Jeg er enig i, at den tyske mÄde at strikke vendepinde pÄ er langt den nemmeste - og oven i kÞbet ogsÄ den der giver det pÊneste resultat.
    Om det er 'rigtig' patent eller den engelske, kommer lidt an pÄ, hvad det skal bruges til, synes jeg. Den engelske bliver fastere i det, i hvert fald nÄr jeg strikker det, sÄ det er derfor lidt for nemt at strikke en bluse for stor med den traditionelt danske metode. Der er ogsÄ halvpatent, sÄ der er flere muligheder - jeg har dog ikke styr pÄ, om dette strikkes pÄ samme mÄde som den engelske Fisherman's rib.

    SvarSlet
  2. Ellen, enig, det er en flot detalje og nÄr jeg ser pÄ Ravelry, hvormeget mange har bÞvlet med sammenstrikningen af skulder og for/bagstykke pga patentomslagene, sÄ er jeg lidt selvtilfreds med min lÞsning.
    Kan se, der er smuttet en apostrof i fisherman's rib oppe i indlĂŠgget đŸ˜±đŸ˜. Jeg kan snart ikke skrive engelsk mere.
    Jeg har ikke problemer med at min fisherman's bliver for fast, det synes jeg, jeg kan regulere med pindestr. Og halvpatent er pĂŠrelet, sĂ„ strikker man bare almindelig rib pĂ„ bagsiden og nĂžjes med at strikke ned i retmasken under pĂ„ forsiden. Ved helpatent gĂžr man det pĂ„ begge sider. Easy peasy 🙂

    SvarSlet