søndag den 26. marts 2017

Perler

"The Big Blue", som jeg var igang med i sidste indlæg, er færdig. Den bor jeg i i øjeblikket - jeg må strikke en mere, tror jeg. Kedelig at strikke, egentlig, men fantastisk i al sin enkelhed. Jeg har strikket den længere end angivet i opskriften og lavet ærmegab istedet for tilsatte ærmer. Den er blevet præcis, som jeg ville ha' den.
Nu strikker jeg lyst og let og ikke mindst sjovt, sådan bare fordi.

 
Pearls hedder den florlette trøje fra Helga Isagers bog "The Artisan". Jeg strikker den på pind nr 4 i Coast og Titicaca fra Holst Garn. Det arter sig smukt!
Sådan en florlet trøje kan sagtens være brugbar en sommeraften et sted i Danmark, for eksempel på en havn i selskab med en stegt rødspætte og noget persillesovs. Det kunne være hos Fru Berg i Marstal. Eller på Røgeriet i Ærøskøbing.
Sommerferien går til Ærø. Vores sommerferiebudget er lidt skrabet i år - afhængig af øjnene, som ser, naturligvis. For nogle er titusind kroner peanuts. For andre vil det være et eksorbitant beløb. Vi har andet at bruge pengene på i år - et gammelt hus, for eksempel! - så vi har en tentativ budgetlægning på titusind gode, danske kroner, vel at mærke til to voksne og tre, fattige teenagere og en kat, som skal i pension. 
Vi er nogle svineheldige mennesker, for vi kan låne Kulhuset udenfor Marstal i 14 dage i højsæsonen, ganske gratis.



Nu håber vi naturligvis på godt sommervejr. Men vi tager, hvad som kommer.

 
Selv i gråvejr er Ærø gudesmuk.

Vi glæder os til at gense. Vi er pænt mørbankede af vinterens tab. Stefan, som i øjeblikket er alene om at betjene sin maskine på jobbet, har fået stress. Ich verarsche dich nicht! Sådan rigtig stress med ukontrollabelt højt blodtryk og ondt i brystet-stress. Heldigvis er det IKKE en hjertesygdom, men stress, som der kan gøres noget ved, hvis man vel at mærke tager det alvorligt og fyrer ned. Det kan man på Ærø og i Kulhuset, hvor der hverken er tv eller nogen nævneværdig netforbindelse. Og hvor man ikke bare kan køre forbi jobbet, fordi man først skal sejle i over en time til Svendborg og over en stor bro, for at komme på job.
Jeg selv er ved godt mod. Jeg har vundet en faglig kamp - eller rettere, min tillidsrepræsentant har på mine vegne! - og bliver formentlig ikke længere tvunget til at afspadsere mine normtimer, eller søndagstimer, som vi kaldte dem i gamle dage. Jeg er blevet snydt i 7 år og det viste sig ikke blot at være en overtrædelse af overenskomsten, men af arbejdsloven, så nu holder det forhåbentlig op.
Sku' ha' gået til FOA noget før, sku' jeg. Men det gjorde jeg ikke, fordi jeg dybest set er sådan en, som altid tror, at man kan ræsonere sig frem til fornuftige løsninger. Det kan man ikke altid, har jeg lært.
Alt i alt ser alting ud til at lysne lige nu. Oplevelserne venter, som perler på en snor.
Det er forår og jeg gider godt!

søndag den 12. marts 2017

The Blues

I've got the blues.
 
Jeg strikker "Blå".  Vi kan alle have brug for en blå sweater. Det har jeg, en meget stor en endda. I øjeblikket ER jeg blå - bare kald mig Madam Blå.
Nogle gange skal man trække sig tilbage og lade sig omfavne i lænestolen af en blå sweater. Det gør jeg nu og så kommer jeg stærkt tilbage, når tid er. 
Stefans bror døde af kræft for nogle uger siden. For mig var det forventet og ikke rigtig en sorg. Jeg var ikke rigtig med i det og deltog mest i begravelsen for at holde ham, jeg elsker, i hånden. 
Stefans bror havde besluttet sig for at sejre over døden ved at fornægte, at den var tilstede.   
Jeg havde svært ved at være i fornægtelsen og fortielserne, for det er så hjerteskærende smertefuldt at være vidne til, at når man fornægter og fortier, skaber man ofte netop det, man frygter allermest. Det er netop her, det uværdige får plads. Det havde jeg svært ved at være i. 
Engang var det mit fag at hjælpe mennesker med at dø bevidst, at identificere og sætte ord på den elefant i rummet, ingen tør tale om.
I dag har jeg lidt mistet interessen for den del af sygeplejen, jeg har så at sige udlevet den.
Imens alt dette har stået på, har debatten om "den gode død" bølget forskellige steder i pressen. Jeg mener en masse, men ikke nødvendigvis det samme, som jeg gjorde engang. Jeg er ikke særlig skråsikker på noget og har ikke lyst til at give mit besyv med. Det kommer måske igen en dag.

"Blå"
Design: Marianne Isager
Garn: Isager Tweed og Kid Mohair
Pinde: nr 4  - anbefalet nr 3,5, men ville ønske jeg havde valgt 4,5.
Teknik: dobbelt perlestrik og rib, 2 ret, 2 vrang. Mønsteret er det gammelkendte "relief", som Marianne Isager har brugt i flere designs, blot i dobbelt perlestrik istedet for enkelt.
Ændringer: Masser! :-)

onsdag den 8. marts 2017

Damesagen

Så skal vi til det igen. Det er kvindernes internationale kampdag og netaviserne bugner af artikler, som forsøger at sætte ord på fænomenet og be- eller afskrive dagens relevans.

Sidste år var jeg ikke helt skarp på, hvad jeg egentlig mener om emnet. I år er jeg kommet det lidt nærmere og hjælpen til dette kom fra uventet kant. Søren Krarup skrev i 1971 en kritik af kvindesagen, som han konsekvent kalder "Damesagen", og adresserer denne kritik til især overklassens - eller elitens, om du vil - kvinder, som lader sig emancipere for derigennem at blive personligheder, altså en form for selvudviklingsprojekt. Deres kamp for frigørelse har ingen relevans whatsoever for arbejderklassens kvinder, som mere har brug for uddannelse og ligeløn.

(men det haaar vi jo, vil du så nok hævde - men vel har vi ej, ifølge min barndomsveninde, som er vokset op i en baggård bag et bogtrykkeri med to forældre, som hver især kun har gået 7 år i skole. Ifølge min barndomsveninde, som jeg efterhånden har mistet kontakten til, bliver kvinder stadig langt fattigere pensionister, fordi de føder børnene og arbejder på deltid. Hun har noget at have sin påstand i - min veninde læste, ved velfærdsstatens mellemkomst, økonomi på universitetet og har siden bevæget sig helt op i kransekagens top. Hun var engang mit absolut kyniske holdepunkt og engang jeg snøftende klagede over, at kommunikationen med mit barns far i forhold til samvær ikke sådan spillede optimalt, sagde hun, som havde to små børn og arbejde 70 timer ugentligt som børsmægler: Jeg aner sgu ikke om mine børn sover til middag - kan du ikke bare improvisere, når du er sammen med ham? Heldigvis havde hendes børns far helt styr på sovemønstrene og tilbuddende på Pampers i Føtex.)

Vi har glemt, hvad det i virkeligheden handler om, hævdede jeg for et år siden. Og når jeg ser Nikita Klæstrup - eller hvad hun nu hedder - ryste r*v i frigørelsens tegn, bliver jeg yderligere bekræftet i den antagelse. Jeg bor i en del af Danmark, hvor man bare behøver gå udenfor døren for at se, hvor meget blot et par års uddannelse og økonomisk frigørelse og tryghed betyder i et kvindeliv.

For tiden holder jeg mest med den østtyske journalist og debattør Mirna Funk.
Kvindekamp er stadig klassekamp og uløseligt knyttet til økonomisk frigørelse og eftersom staten i højere og højere grad trækker sig ud af den ligning og overlader dette til den enkelte kvinde - og mand! - er vi ærligt talt langt fra målet.