tirsdag den 10. august 2021

Udlængsel

Det er ingen hemmelighed, at min udlængsel den sidste tid er vokset og vokset. Alligevel havde vi ikke planlagt at rejse i den nyligt overståede sommerferie, dels fordi vi gerne ville være sikre på at Stefan kunne nå at blive færdigvaccineret, men også fordi vi jo ikke på forhånd kunne gennemskue regler og restriktioner. Egentlig drømte vi begge om en lille smuttur til Berlin, men det skulle vise sig at blive vanskeligt - vi holdt ferie lidt forskudt og jeg var en stor klovn og gled på fortrappen i min  første uge af ferien og forstrakte ledbånd og sener, så jeg ikke kunne gå eller have sko på de næste par uger. Samtidig skærpede Tyskland indrejse restriktionerne og så opgav vi, ihvertfald for en stund, rejseplanerne. 
Pludselig viste der sig et hul i kalenderen og en mulighed for en forlænget weekend og så var vi dem, som hoppede på en bus til Berlin! 


Flixbus kører igen fra Nykøbing F mod Berlin et par gange i døgnet. Det er en aldeles billig rejseform, men også lidt ustabil og man skal have den humoristiske sans med i baglommen og en god tålmodighed, men har man det, kan det være en fin oplevelse. 
Ihvertfald kan det ikke betale sig rent tidsmæssigt at tage til København og derefter flyve til Berlin og Stefan gider ganske enkelt ikke køre eller betale eksorbitante priser for parkering i storbyen. Så vi snuppede bussen. 


I Tyskland er der fortsat maskepligt og ihvertfald i Berlin er det ikke nok at bruge de almindelige mundbind, vi bruger her. I offentlig transport skal man bruge en såkaldt FFP2 maske, som filtrerer bedre og også skulle beskytte mod aerosolsmitte. Så egentlig var jeg tryg nok ved arrangementet. Min oplevelse var, at tyskerne var ret flinke til at overholde maskepligten, dog så vi også et par demonstrationer mod Corona restriktionerne, men det virkede nu mest som en udgrænset gruppe mennesker, som deltog i dem.
Hvis man vil spise indendørs på en restaurant i Berlin kræver det en corona test, som ikke er ældre end 24 timer. Vi så flere små pop-up teststeder med gratis kviktests, men skal man have lavet en pcr test, må man til lommerne. Jeg er ikke sikker på prisen, nogle siger 30 euro andre 50 - uanset hvilken pris, er det en stor udskrivning for tyskerne at blive testet og det er mig en gåde, at de ikke har indført et gratis testsystem som vores. Man overvejer nu, at indføre testpligt til de, som ikke vil vaccineres, hørte jeg på tysk tv. Det kan blive en bekostelig affære at gå på job eller bare deltage i noget som helst socialt, hvis man skal betale 30 euro for en test, som gælder kortvarigt.
Man skal yderligere registrere sig på restauranter ved hjælp af en slags smittestopapp, som de dog ikke har formået at få til at virke for udlændinge, så vi opgav ganske enkelt at spise indendørs på restauranter, men holdt os til udeservering, den ene dag på en særdeles god vietnamesisk restaurant, den anden i Volkspark Friedrichshain Biergarten. Vejret var super dejligt alle dage, så det var intet problem. Men til efteråret og til vinter bliver det knap så morsomt, hvis ikke de enten får styr på smitte eller smitteapp'en og testsystemerne. 


Turen gik glat, bortset fra lidt forsinkelse, som Flixbus trods alt ikke var skyld i og vi var glade, da vi sent om aftenen fik en godnatdrink på vores yndlings elektriske hjørne. 


4 kommentarer:

  1. Det var dejligt at I kunne tage en tur til Berlin, og jeg kan godt forstå I valgte bussen. Hvor er der store forskelle på, hvordan corona påvirker de forskellige lande, og hvordan det tackles. Jeg har en kusine i New Zealand, og der er ingen corona, men til gengæld får ingen udlændinge lov til at rejse ind.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, det var så dejligt at komme afsted!
      De forskellige landes mange forskellige restriktioner og måder at takle corona på, afhænger nok af hvilken situation, det enkelte land er i, men nogle gange kan det være svært at se logikken :-)

      Slet
  2. Jeg ville også have taget bussen - selv om vi bor (lidt) tættere på lufthavnen end I gør, er parkeringsafgiften jo den samme, og når man skal flyve i så kort tid, er det fjollet, når man lige så godt kan tage bus eller tog. Det må I da i øvrigt også kunne tage til Berlin? Fra Rødby? Eller hvad?
    Tyskerne har åbenbart stadig ret strenge restriktioner, men man kan nok ikke helt stole på deres smittetal, når der ikke er nær så mange test pr. mill. indbyggere som fx i UK og i DK? De to har hhv. godt 4 og hele 16 gange så mange som D.
    Nå. Vi kan undre os over mange ting i forbindelse med coronapesten, og det gør vi også - jeg håber i hvert fald, at I har (havde?) en god ferie i Berlin.

    SvarSlet
  3. Ellen, bussen kører fra Nykøbing F hernede, der er ikke længere direkte tog til Berlin, kun til Hamburg - og det kører pga de mange sporarbejde sket ikke over Rødby Puttgarden mere, men over Ringsted, Fyn og Jylland. Faktisk er det til december helt slut med togforbindelse til Rødby Havn, har DSB bestemt, så vi snupper bussen med de forsinkelser og særegen prøvelser, den har 😁
    Nej, det må være svært at stole på de tyske smittettal med få testede, men det er ikke mange måneder siden, at de tyske intensivlæger i storbyerne i et fælles opråb gjorde opmærksom på, at kapaciteten var særdeles truet på grund af de mange indlæggelser. Det ser vist bedre ud nu, men tyskerne har ikke klaret coronapesten særlig godt, efter min mening.
    De er relativt langt med vaccinerne, men det er op ad bakke i et land, som ikke er så gennem digitaliseret som vores og hvis indbyggere nok ikke er helt så tillidsfulde, som vi er.

    SvarSlet