tirsdag den 6. november 2018

Berlin Noir





Jeg ser i øjeblikket i øjeblikket "Babylon Berlin", den flotteste og dyreste, tyske tv-produktion nogensinde. Serien er baseret på Volker Kutschers roman. Serien kan ses på DR, men jeg har skaffet den på DVD, for jeg er en utålmodig sjæl.
Serien foregår i Berlin i 1929, hvortil kriminalkommissær Gereon Rath er udsendt på en speciel mission fra sin hjemby, Køln. En forbryderisk mafiaring afpresser Kølns overborgmester Adenauer med kompromitterende, pornografisk materiale og det er Raths opgave at få fat i dette og eliminere truslen. Det er ingen ringere end selveste KonradAdenauer, Tysklands senere benhårde Kanzler, der er tale om, og selv om det er sandt at Adenauer på daværende tidspunkt var overborgmester i Køln, findes der intet historisk belæg for selve seriens plot. Men spændende er serien, for den byder på en hæsblæsende tur gennem Berlins forskellige miljøer, lige fra den rigeste dekadence til den allerdybeste underverden.
Serien forklarer så glimrende hvorfor 1929 var et skæbneår for Tyskland og især Berlin. Økonomien og hyperinflationen havde på dette tidspunkt forbedret sig lidt, alligevel var arbejdsløsheden stor og kampen om en dags arbejde i daglejerkøerne et faktum. Prostitution var en almindelighed, både for arbejderklassens kvinder og borgerskabets døtre og handlen med perversiteter nærmest ubegribelig.
Samtidig forklarer serien så glimrende, hvorfor 1929 blev året, hvor det i forvejen uhørt dårlige forhold mellem socialdemokraterne og venstrefløjen endelig cementeredes, så det aldrig kunne sættes sammen igen: Blutmai, arbejderopstanden i bydelen Wedding i dagene omkring 1. maj kostede både demonstranters og civiles liv. Nazisterne opruster både politisk og militært i denne periode og der indføres, ulovligt og i hemmelighed, våben til deres senere magtovertagelse, både ved militærets og højtplacerede virksomhedsejeres mellemkomst, hvilket er en klar overtrædelse af den fredskontrakt, tyskerne indgik efter 1. verdenskrig.
Det er en veritabel heksekeddel Gereon Rath er havnet i og når man ved, hvordan året i virkeligheden endte, er det med en vis sørgmodighed, man bivåner slagets gang.
29 oktober ramler verdensøkonomien for alvor og 7 november afholdes lokal valg i Berlin og på trods af flertal hos socialdemokrater og venstrefløj kan parterne under ingen omstændighed enes om at regere og nazisterne bliver for første gang politisk repræsenteret. Nedstigningen til helvede er uundgåelig!

Jeg kan ikke lade være at tænke, at seriens skabere har fundet inspiration til produktionen hos et par af mine yndlingsbøger om Berlin: Den amerikanske historiker Jonathan Rabbs romaner, "Rosa" og "Skygge og lys", om den jødiske kriminalkommisær Nikolai Hoffners meritter i Weimarrepublikkens dage i Berlin. Det gør ikke mig noget, for serien levendegør i den grad de miljøer, som for snart en del år siden første gang bragte mig til Berlin, på allerflotteste vis.
Jeg kan kun anbefale at se serien, hvis man er historie- og Berlininteresseret.







4 kommentarer:

  1. Tak for anbefaling af en serie, jeg nok aldrig ville have valgt at se, hvis ikke jeg havde læst det, du har skrevet her.
    Du har formentlig set, at dit indlæg gentager sig selv en nærmest uendelig masse gange - jeg har ikke talt dem, men der der er mange. Underligt, men du ved måske selv hvad der er sket?

    SvarSlet
  2. Ja, Ellen, jeg har set det - jeg har klokket i det, da jeg efterfølgende forsøgte at redigere et billede ind i teksten vha min mobil - indlægget er skrevet i et andet program og åbentbart kolliderer de to. Retter det i morgen, når jeg kommer hjem til min pc.
    Jeg finder serien virkelig spændende og et helt utroligt flot tidsbillede og kan virkelig anbefale den, man kan se den på DR i øjeblikket 😀

    SvarSlet
  3. Her hos os er vi også fuldstændig opslugt af "Babylon Berlin". Jeg har aldrig set så imponerende en tv-produktion på alle måder.

    SvarSlet
  4. Heller ikke jeg, Madame! Den er helt fantastisk og jeg ved der kommer en sæson 2, så vi glæder os allerede.
    Jeg har jo snydt og set den på dvd og handlingen folder sig i den grad ud og ender et andet sted, end man tror.
    Iøvrigt er journalisten Samuel Katelbach, spillet af Karl Markovics, modelleret over en virkelig person; Carl von Ossietzky, redaktør på die Weltbühne, som afslørede militærets hemmelige oprustning og blev dømt for landsforræderi:
    https://da.m.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Ossietsky

    - og lederen af det politiske politi, Benda, spilles af Willy Brandts søn, Mathias Brandt :-)

    SvarSlet