fredag den 8. januar 2016

God Weekend!

"Den kan man vist roligt klappe"

Jeg tænker, Angela Merkel har haft en hård sommer. Først lavede den tyske ungdom hendes efternavn om til et verbum, merkeln. Når man merkler, står man hændervridende på samme sted og flytter vægten lidt fra ben til ben og handler ikke. Ordet blev valgt til årets tyske ungdomsord og det var forlængst taget i brug her i husstanden. Man ser det jo for sig. Hun fik også tilnavnet "Die Stumme der nation".
 I juli gik det helt galt i en tv-debat med en skoleklasse i Rostock. En palæstinensisk flygtningepige rejste sig og konfronterede Merkel med den angst og uvished den manglende afklaring på hendes opholdstilladelse og asylret gav i hendes liv. I slutningen af sin tale brød pigen sammen i gråd og Merkel forlod sin plads, gik hen til pigen og klappede hende akavet på hovedet, mens hun trøstende sagde, at der ingen grund var til at græde; hun havde jo klaret sin tale virkelig godt. Alle i tv-studiet måbede og ordstyreren i debatten indskød lettere forfjamsket, at pigens bekymring jo nok ikke handlede om, hvorvidt hendes indlæg i debatten var gået godt, men om hvorvidt hun kunne blive i Tyskland. Al helvede brød herefter løs over Mutti Merkels hovede og hun konsoliderede billedet af sig selv som virkelighedsfjern, uempatisk og komplet følelsesmæssigt tonedøv.
Jeg ved ikke om sommerens hændelser har bidraget til Merkels pludselige handlekraft i spørgsmålet om de mange flygtninge, som kommer til Europa. Jeg tror ikke, hun er en politiker, hvis politik let præges af folkestemninger. Til gengæld tror jeg heller ikke, hun er ufølsom og uempatisk, højst lidt akavet og ilde berørt ved store, offentlige følelsesudladninger.
Hun har ihvertfald vist sig næsten umulig at vælte som. Gregor Gysi plejer at sige, at Merkel har 3 karakteregenskaber, som virker til hendes fordel: Hun er ikke forfængelig, hun er ikke materielt interesseret og hun er beskeden. Og hvis man skal vælte sådan en kandidat kan det jo ikke nytte, at SPD konsekvent vælger kandidater med de modsatte egenskaber.

Nå. Nok om Merkel og politiske strøtanker. Jeg kom til at tænke på historien alene fordi, vi pludselig fik nok af det hele og er på vej til Tyskland, hvis ellers vi ikke bliver stoppet af snestormen. Vi tager til Rostock. Vi har været der en enkelt gang før under et julemarked og har altid tænkt, at det kunne være interessant at se nærmere på byen. Det gør vi så nu.

God weekend!

2 kommentarer: