lørdag den 16. september 2017

Ioannina

Efter den sene frokost i Taverna Dionysos i Monodendri gik turen til hovedbyen i regionen, Ioannina - eller "jannina", som grækerne udtaler bynavnet. Byen har ca 112000 indbyggere og er hjemsted for lidt industri, fjerkræproduktion og en af Grækenlands største mejerikoncerner. Et af Grækenlands mest velansete universiteter har også hjemme her og byen har en fortid med store tænkere og en stor rolle i den græske oplysningsperiode. Her er også et særdeles fornemt universitetshospital, som skulle være markant bedre end det normale græske sundhedsvæsen. 
Rollen som universitetsby bevirker, at her bor mange unge, moderne mennesker og det ses på kulturen - her drives virkelig megen sport i modsætning til andre græske egne.
Byen ligger smukt omkranset af bjerge ved pamvotis søen, den største sø i nordgrækenland.
Tidligere var den hjemsted for den tyrkiske administration i osmannerriget og især for Ali Pasha, den albanske storfyrste, som regerede her og blev myrdet af tyrkerne i1822, fordi den tyrkiske sultan havde mistet tålmodigheden med Ali Pashas egenrådighed og magtbegær. Han blev skudt i et kloster, hvor han havde forskanset sig, ude på den lille ø i pamvotis søen og faktisk fik han en heltebegravelse af ioanninas i indbyggere, for selv om han var brutal og gik under navnet " løven af ioannina", så gjorde han byen og regionen særdeles velhavende.
 Så begejstrede var Pargas indbyggere nu ikke for ham - hans borg ligger udenfor byen og hans kanoner pegede direkte mod byen og således belejrede, tog Pargas indbyggere benene - altså deres forfædres! - på nakken og flygtede til Korfu, før Ali Pasha indtog byen.
I en lille by tæt på Preveza er der på en bjergtop et monument for byens kvinder, som, mens de dansede deres lokale kædedans, kastede først deres små børn og så sig selv i døden fra klippen. Ali Pasha var brutal og frygtet og hadet af de fleste i indbyggere i regionen.

Inde til højre ligger den gamle bydel og resterne af borgen og Ali Pashas palads og de fleste deltagere halsede afsted for at nå det hele på den halve tid. Vi besluttede hurtigt at byen og området må blive genstand for en udflugt en anden go' gang på egen hånd. Her går udmærkede lolalbusser mange gange dagligt fra Parga eller også lejer vi næste gang en bil og ser nærmere.

Istedet fik vi sådan en her, mens vi betragtede turbådene til den lille ø, hvor der ligger fantastiske ruiner af 6 forladte klostre.Det er tæt på efterår i Ioannina nu. Snart kommer regnen og tågen og siden sneen på bjergene. Her er stadig mildt og lunt, på vores tur havde vi omkring 23 grader. Ude ved kysten er her lidt varmere om dagen, nætterne er kølige og kommer ikke over 18 grader. Jeg sover både med nattøj og tæppe - faktisk er her nok lige i det køligste for en hund efter varme, som jeg. Men perfekt til de, som ikke tåler de høje temperaturer og perfekt til udflugter.
Vi glæder os til at se grundigt nærmere på Ioannina en anden gang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar